deel dit:

Sequentia cyclica super Dies iræ (Sorabji)

© GIOTTO DI BONDONE: II GIUDIZIO UNIVERSALE (DETAIL) HET LAATSTE OORDEEL, CA. 1306
Giotto di Bondone: II Giudizio Universale (detail) Het Laatste Oordeel, ca. 1306

Jonathan Powell, piano

Nederlandse première

Vele componisten hebben het gregoriaanse Dies irae, de sequens uit de Dodenmis, geciteerd en gevarieerd, om visioenen van de Laatste Dag op te roepen. Niemand ging zo ver als Kaikhosru Shapurji Sorabji, Brits componist van Parsi afkomst. Zijn Sequentia cyclica super Dies irae (1949) beslaat 335 bladzijden en duurt ruim zeven uur, een ontzagwekkende marathon in drie delen.

ticket gehele dag geldig

I. 11.00-14.00u
pauze
II. 14.45-16.45u
pauze
III. 17.15-19.15u

Berlioz, Liszt, Rachmaninov en vele anderen hebben het Dies irae, de sequens uit de Dodenmis, geciteerd en gevarieerd, om visioenen van de Laatste Dag op te roepen. Niemand ging zo ver als Kaikhosru Shapurji Sorabji, Brits componist van Indiase (Parsi) afkomst, die het grootste deel van zijn leven in afzondering leefde en uitvoeringen van zijn werk zelfs verbood.

Zijn Sequentia cyclica super Dies irae, voltooid in 1949 en opgedragen aan de van origine Utrechtse pianist Egon Petri, beslaat meer dan 350 bladzijden en duurt ruim zeven uur. Het werk is in 2010 één keer volledig uitgevoerd, in Glasgow door Jonathan Powell. Hij komt nu naar Maastricht voor een ontzagwekkende driedelige marathon in het kader van Musica Sacra. De Sequentia cyclica is een monumentale variatiereeks, culminerend in een passacaglia met honderd variaties en eindigend ‘con brio volcanico’ met een vijfvoudige fuga.

Na een Londense uitvoering in 2008 van de eerste helft van de Sequentia cyclica super Dies irae door Jonathan Powell schreef een recensent dat hij "in hoge mate ontgoocheld" was dat het na bijna drie uur al over was, en dat hij "hunkerde naar het vervolg."


Voor de volledige programmatoelichting klik hier.

Dit concert wordt opgenomen door Omroep MAX voor NPO Radio 4. Uitzending zal plaatsvinden op donderdag 18 september 2014 vanaf 20.00 uur in het programma MAX Avondconcert. 

 

Datum en tijd:

donderdag 18 september 2014
11:00 u

GRATIS reserveren niet mogelijk
koop ticket(s)
info over bestellen
zet in mijn programma
PROGRAMMATOELICHTING Sequentia cyclica super Dies iræ (Sorabji)