deel dit:

Die Israeliten in der Wüste

Conservatorium Den Haag

Ensemble Koninklijk Conservatorium Den Haag o.l.v. Peter Van Heyghen

Carl Philipp Emanuel Bach
Die Israeliten in der Wüste

Een moeilijke periode op onze levensweg noemen we ‘een tocht door de woestijn’, waarmee we verwijzen naar het bijbelboek Exodus (‘Uittocht’). Hierin wordt verteld over het Joodse volk dat onderweg is van de Egyptische ballingschap naar het Beloofde Land.

Geleid door Mozes en zijn broer Aäron komen ze, na de miraculeuze doortocht van de Rode Zee, in de Sinaï-woestijn terecht, waar geen eten is en vooral geen water. Tot Mozes een bron slaat uit een rots. 

Carl Philipp Emanuel Bach koos dit verhaal voor het oratorium dat hij in 1768 componeerde, na zijn installatie als muziekdirecteur van de Hanzestad Hamburg. In dit werk neemt hij drastisch afstand van zijn vader Johann Sebastian. Toch is er één moment, het enige koraal, waarin hij terugblikt naar zijn vader, wanneer het verhaal de beslissende weg inslaat van het Oude Testament naar de belofte van het Nieuwe Testament.