deel dit:

John Casken - Orion over Farne

philharmonie zuidnederland

Nederlandse première

DIRIGENT Etienne Siebens

CELLO István Várdai

MENDELSSOHN Hebriden Ouverture

CAPLET Epiphanie voor cello en orkest

CASKEN Orion over Farne Nederlandse première

De Britse componist John Casken situeert het dramatische einde van de Griekse jager Orion bij de magische Farne eilanden ten oosten van Schotland. Orion, in wraak blind geslagen na de verleiding van de kleindochter van Dionysos, is onderweg naar Helios met het doel zijn gezichtsvermogen terug te winnen.

Ondertussen legt hij het aan met diens zus Eos én met Artemis. Apollo straft hem voor deze bigamie met de achtervolging door een schorpioen én zorgt ervoor dat Artemis hem per ongeluk doodt. In haar rouw plaatst ze zijn beeltenis aan het firmament, voor eeuwig achtervolgd door de schorpioen. 

Het concert begint met De Hebriden van Mendelssohn, over de eilandengroep westelijk van Schotland, door de componist geschreven tijdens zijn ‘Grand Tour’. 

De tocht van de Drie Wijzen op zoek naar het kind Jezus was uitgangspunt voor André Caplets celloconcert Épiphanie. Daarin soleert de jonge cellist István Várdai, winnaar van het ARD-concours 2014 en – zeer recent – van de Liszt-prijs, de hoogste onderscheiding voor klassieke muziek in Hongarije.