deel dit:

Frank Martin - Le vin herbé

Studium Chorale en strijkers philharmonie zuidnederland o.l.v. Hans Leenders

Frank Martin componeerde Le vin herbé rond het begin van de Tweede Wereldoorlog, in het neutrale Zwitserland. Het is een resoluut anti-Wagneriaanse versie van Tristan en Isolde. Niet Duits maar Frans; geen opera maar een ‘wereldlijk oratorium’; een bescheiden bezetting van twaalf stemmen (het koor als verteller), zeven strijkers en piano.

De Ierse jonkvrouw Isolde wordt uitgehuwelijkt aan koning Marc van Cornwall. Zijn aangenomen zoon Tristan moet haar op de overtocht begeleiden. Onderweg drinken zij per ongeluk van de afrodisische ‘kruidenwijn’ die bestemd was voor de huwelijksnacht van Isolde en Marc. Ze ontbranden in fatale liefde. Uit trouw jegens Marc besluiten ze niettemin die liefde te verzaken. Tristan vertrekt in ballingschap naar Bretagne, waar hij een andere Isolde trouwt. Wanneer hij zwaargewond op sterven ligt, wil hij nog één keer zijn geliefde zien. Maar zij komt te laat, en sterft zelf de liefdesdood. Marc laat de geliefden samen begraven.

Iseut - Renate Arends, sopraan
La Mère d‘Iseut - Mirjam Schreur, mezzo
Tristan - Marcel Beekman, tenor
Le Duc Hoël - Pieter Hendriks, bas

Datum en tijd:

vrijdag 16 september 2016
20:00 - 21:45 u

€ 22,00

info over bestellen
zet in mijn programma
PROGRAMMATOELICHTING Le vin herbé