deel dit:

L'Arbre de Jessé

Ensemble Gilles Binchois
>
<

L'Arbre de Jessé

Ensemble Gilles Binchois
>
<

L'Arbre de Jessé

Ensemble Gilles Binchois
>
<
© SUSANNA DRESCHER
Susanna Drescher

L'Arbre de Jessé

Ensemble Gilles Binchois
>
<

Gregoriaans en vroege polyfonie
De geboorte van Christus, zijn dood en verrijzenis, staan voorafgebeeld in het Oude Testament, aangekondigd door de profeten. Bij Jesaja: ‘Een twijg ontspruit aan de boom van Jesse, een telg ontbloeit aan zijn wortels’. Deze boom van Jesse is in de Middeleeuwen vaak afgebeeld. Uit de borst van Jesse groeit een wortel die zich vertakt tot een grote boom. De takken dragen de twaalf koningen van Juda en bovenop troont Maria en haar kind Jezus. Veel bijbelteksten waarin voorouders als Rachel, Job, Jonas, Salomon, Balaäm en Mozes voorkomen, werden op muziek gezet.

In dit programma zingt het Franse Ensemble Gilles Binchois, naast gregoriaanse gezangen, een keuze uit Franse en Italiaanse sequentia’s, polyfone organa, conductus en motetten. Als fragmenten van een glas-in-loodraam, weerspiegelt elk stuk op zijn manier de geschiedenis van deze stamboom.

 

---

Datum en tijd:

vrijdag 15 september 2017
17:00 - 18:15 u

€ 15,00
koop ticket(s)
info over bestellen
zet in mijn programma
PROGRAMMATOELICHTING L'Arbre de Jessé