deel dit:

Micha Hamel - Kus de Regen, een wedergeboorte

Ensemble Michamix i.s.m. Toneelgroep Maastricht
>
<
© DIANE VAN DER MAREL

Micha Hamel - Kus de Regen, een wedergeboorte

Ensemble Michamix i.s.m. Toneelgroep Maastricht
>
<
© DIANE VAN DER MAREL

Micha Hamel - Kus de Regen, een wedergeboorte

Ensemble Michamix i.s.m. Toneelgroep Maastricht
>
<
© DIANA VAN DER MAREL
Diana van der Marel

Micha Hamel - Kus de Regen, een wedergeboorte

Ensemble Michamix i.s.m. Toneelgroep Maastricht
>
<
© DIANE VAN DER MAREL

Ensemble Michamix: Micha Hamel compositie 
Yela de Koning actrice  
Helena Rasker alt 
Femke Steketee saxofoon 
Masha Iakovleva viool  
Veronique Serpenti harp 
Sara D'Agostino synthesizer

Kus de Regen, een wedergeboorte is gebaseerd op Renascence, een 214 regels lang gedicht, dat leest als een levendig verslag van een ingrijpende gebeurtenis, namelijk een spirituele wedergeboorte. De dichteres Edna St. Vincent Millay won er in 1912 de belangrijkste debutantenprijs van de Verenigde Staten mee, en groeide uit tot de belangrijkste Amerikaanse dichteres van de eerste helft van de twintigste eeuw.

Een jonge vrouw loopt door de natuur en wordt gegrepen door de schoonheid van de bergen, de zee en de bossen. Ze besluit in het  gras te gaan liggen en naar de blauwe hemel te kijken. Daar wordt ze overweldigd door de wijdheid van de hemel, en ze ervaart het oneindige. Ze beseft dat ze zelf nietig is, alsook moet ze erkennen dat het zicht op de oneindigheid betekent dat haar eigen zonden en het oneindige leed op aarde zichtbaar worden. Overmand door wanhoop zinkt ze letterlijk in de grond, waardoor het lijkt alsof ze in haar eigen graf komt te liggen. Ze ondergaat een diepe ervaring van haar eigen eindigheid, waarop ze panikeert. Uiteindelijk wordt ze helemaal leeg van binnen. Dan pakken de wolken zich samen en begint het te regenen. De aarde waarmee ze bedekt is spoelt langzaam weg. Na een tijdje breekt de zon door en ligt ze weer gewoon in het frisse gras.  In het besef van haar ontmoeting met de oneindigheid staat ze op, in dankbaarheid voor haar leven en voor de schoonheid van de wereld om haar heen.

Kus de regen is een coproductie van Musica Sacra Maasricht, Toneelgroep Maastricht en Ensemble Michamix.

---