deel dit:

Joseph Haydn – Die Schöpfung (première)

Il Gardellino
>
<
© E.THYS
E.Thys

Joseph Haydn – Die Schöpfung (première)

Il Gardellino
>
<
© TIM HEIRMAN
Tim Heirman

Joseph Haydn – Die Schöpfung (première)

Il Gardellino
>
<
© E.THYS

Il Gardellino o.l.v. Marcel Ponseele
m.m.v. Johan Van Cauwenberghe recitant

Eind 18de eeuw beschikken veel hoven niet langer over de middelen om een orkest te onderhouden. Ze beperken zich tot een ‘Harmoniemusik’ voor houtblazers: deels originele werken, maar ook vaak zelf gemaakte arrangementen van symfonieën, opera’s en oratoria. Zo bewerkt hoboïst Jiří Družecký voor het ensemble van aartshertog Joseph Anton Johann in Buda, Haydns oratorium Die Schöpfung.

Haydn componeert het na zijn twee verblijven van telkens anderhalf jaar in Londen, en maakt gebruik van een libretto dat eigenlijk bedoeld was voor Händel, gebaseerd op het boek Genesis, Psalmen en Miltons Paradise Lost. Het werd bewerkt en vertaald door de keizerlijke bibliothecaris, de Nederlander Gottfried van Swieten. Binnen drie jaar na de première in 1799 in Wenen is het werk al in heel Europa uitgevoerd en geldt het als een van de grootste muzikale successen van die tijd.

Hoboïst Marcel Ponseele treedt voor het festival in de voetsporen van zijn 18de-eeuwse collega Družecký en bewerkt hoogtepunten uit Die Schöpfung voor twaalf musici: blazers en strijkers. Johan Van Cauwenberghe vertelt de zeven dagen van het scheppingsverhaal volgens Genesis. En zo klinkt een bekend werk dat in dit festivalthema thuishoort in een nog ongehoorde versie.

• Dit concert vind plaats op donderdag 14 september in Sint Lutgardiskerk in Tongeren (B) en zondag 17 september in de Sint Janskerk in Maastricht om 16.30 uur

* busticket € 8 retour vanaf Theater aan het Vrijthof, vertrek 19.00 uur (enkel op 14 september)