deel dit:

Vanwege weersomstandigheden is het Harmonieorkest Conservatorium
Maastricht verplaatst naar Theater aan het Vrijthof

Festivalopening

Toon Fret - Leerlingen Basisonderwijs Maastricht ism Schola Maastricht - Harmonieorkest Conservatorium Maastricht o.l.v. Jan Cober
>
<

Festivalopening

Toon Fret - Leerlingen Basisonderwijs Maastricht ism Schola Maastricht - Harmonieorkest Conservatorium Maastricht o.l.v. Jan Cober
>
<
 
 1. Jean Lambrechts Embryon | Toon Fret fluit  | 15.00 uur
  In de machtige akoestiek van de Sint Servaasbasiliek klinkt de etherische dwarsfluitsolo Embryon van de Maastrichtse componist, maar geboren Tongenaar Jean Lambrechts.

 2. Gregoriaans door leerlingen van het basisonderwijs  | 15.15 uur
  i.s.m. Schola Maastricht. Korte presentatie als afronding van het educatieproject dat Ilse van Lieshout rond het festival entameert.

  Vanwege weersomstandigheden is het Harmonieorkest verplaatst naar Theater aan het Vrijthof 

 3. Harmonieorkest Conservatorium Maastricht  | 15.45 uur | Papyruszaal
  o.l.v. Jan Cober | Beethoven Ouverture Die Geschöpfe des Prometheus Korte toespraken door Wethouder van Cultuur Mieke Damsma en festivaldirecteur Jean Boelen.
  Leonard Bernstein Ouverture Candide 

Een kunstenfestival met ‘In het begin’ als thema viert de start natuurlijk met een ouverture, traditiegetrouw het begin van elk concert. We flankeren de officiële openingshandelingen zelfs met twee ouvertures. Namelijk die uit Beethovens balletmuziek Die Geschöpfe des Prometheus, over de schepping van twee uit klei gevormde mensfiguren. En Bernsteins ouverture uit Candide, een jongeman die na een uitbundige wereldreis een nieuw begin maakt met een eenvoudig leven.

Op kerstavond 1800 mislukt in Parijs een bomaanslag op Napoleon, die onderweg is naar de Franse première van Haydns Schöpfung. Drie maanden later gaat in Wenen Beethovens ballet Die Geschöpfe des Prometheus in première, bedoeld als antwoord op Die Schöpfung, en met nadrukkelijk Napoleon als nieuwe Prometheus in gedachte. De titanenzoon Prometheus (‘vóórdenker’) schiep de mens uit modder. Ontstemd door het tyrannieke optreden van Zeus als nieuwe oppergod, koos hij voor zijn schepselen. Hij schonk hun kennis en vaardigheid, met name het van de zon gestolen vuur, en werd daar zwaar voor gestraft.

In 1759 publiceerde Voltaire de novelle Candide met als hoofdpersoon een gelijknamige jongeman. Zijn mentor doceert dat ‘alles zo goed als mogelijk is, in de best mogelijke wereld’. De argeloze Candide gaat op wereldreis en valt van de ene ramp in de volgende catastrofe. Hij besluit zich aan een eenvoudig leven te wijden, want die beste wereld bestaat alleen in de filosofie, niet in werkelijkheid. Bijna twee eeuwen jaar later maakt Bernstein op basis van dit filosofisch verhaal een Broadway-show. De Lustspiel-ouverture is van het potpourri-type, met hoogtepunten uit het stuk. Italiaanse opera seria én buffa, operette, music-hall, folk, jazz, het wordt allemaal naar hartelust geciteerd.

Datum en tijd:

vrijdag 15 september 2017
15:00 u

GRATIS reserveren niet mogelijk
koop ticket(s)
info over bestellen
zet in mijn programma
PROGRAMMATOELICHTING Festivalopening