deel dit:

Exposities, Autonome Projecten

Helaas kunnen de geplande exposities in het Theater aan het Vrijthof niet doorgaan.

De gesegmenteerde en streng gereglementeerde toegang tot, en uitloop van de zalen laten de gewenste en noodzakelijke bewegingsvrijheid voor een optimale beleving van het tentoongestelde niet toe. Dat doet zowel het publiek als de kunstenaar en zijn werk tekort. Daarom hebben we moeten besluiten de exposities af te gelasten. De exposities van Joop Vugts en Bianca Sistermans verplaatsen we naar een later moment, als u weer vrij door het gebouw kunt bewegen. Deels kunt u ze nu virtueel beleven via onze website.


Expositie festivalbeelden
Maastricht Academy of Media Design and Technology, afdeling Visuele Communicatie

Ook voor deze festivaleditie hebben studenten van de afdeling Visuele Communicatie van Zuyd Hogeschool ontwerpen gemaakt waarin ze het festivalthema verbeelden. Het winnende ontwerp is van Lieve Otten. Overige inzendingen: Vera Maris, Helen Gilissen, Ilse Beeren, Thom Schoenmaekers, Ivo Heffels, Youri Beckers, Piene Luijpers, Mies de Kimpe, Ids Kusters, Chloé Kempeners, Luka Geurts, Ana Vodnik, Vic Pelzer en Eline Pechler.


Klik hier voor een overzicht van alle ontworpen festivalbeelden.Autonome projecten
Maastricht Academy of Media Design and Technology, afdeling Visuele Communicatie

Naast een verbeelding van het festivalthema hebben de studenten van de afdeling Visuele Communicatie van Zuyd Hogeschool drie autonome projecten opgezet waarin dit thema tot uitdrukking komt.


1. Reflecties, een zoektocht naar aanvaarding en berusting
Mies de Kimpe, Vera Maris, Piene Luijpers & Ilse Beeren

Hoe vaak stelt u uzelf vragen die tot zelfreflectie leiden? Houdt u uzelf wel eens een spiegel voor of bent u bang voor wat u ziet? Tijdens Musica Sacra Maastricht vindt u op verschillende plekken in de stad spiegels met vragen. Als u de vragen leest, staat u oog in oog met uzelf en de omgeving. U kunt met uzelf in gesprek gaan over het aanvaarden van of berusten in de vraag of situatie.

Tijdens het festival biedt een flyer meer informatie met een plattegrond waar u de spiegels kunt vinden.


2. Gevecht naar berusting
Ivo Heffels, Chloé Kempeners & Eline Pechler

Deze installatie in de foyer van Theater aan het Vrijthof, wil bezoekers meenemen in de gedachten van een persoon in een proces van aanvaarding en berusting. Projecties in een gang van transparante stof nodigen je uit je te verplaatsen in het hoofd van een ander en verbindingen te leggen met eigen ervaringen.


3. Bewandel het pad van aanvaarding & berusting
Ana Vodnik, Lieve Otten, Luka Geurts & Helen Gilissen

Aanvaarding en berusting zijn aspecten die ieder mens in zijn of haar leven zal tegenkomen. En altijd is er sprake van een proces waar je doorheen moet. Het pad dat je moet afleggen wordt in dit project een fysiek pad, uitgestippeld door de stad Maastricht, met illustraties die symbool staan voor de obstakels waar je als mens mee geconfronteerd kunt worden.

Tijdens het festival biedt een flyer meer informatie met een plattegrond die het fysieke pad door Maastricht aanduidt.
 Expositie Bianca Sistermans - UITGESTELD

Vanwege de maatregelen rondom covid-19 wordt de expositie van Bianca Sistermans verplaatst naar een later, nog te bepalen, moment.


Bekijk HIER alvast de beelden online.

‘Het duurde maanden, een jaar voordat ik doorkreeg dat het echt ernstig was en dat ik besefte: dit komt niet meer goed. Het heeft daarna nog een paar jaar geduurd voordat ik over dat besef heen was. Gelukkig heb ik altijd zin gehad in het leven, je moet toch positief blijven anders red je het niet.’

MIJN MOEDER ZEI NOG, PAS JE WEL OP!
Fotograaf en beeldend kunstenaar Bianca Sistermans maakte een portret van Remco Outhuijse, een man die sinds hij met een hoge dwarslaesie door het leven gaat, zijn wereld kleiner en kleiner zag worden.


Expositie Joop Vugs - UITGESTELD

Vanwege de maatregelen rondom covid-19 wordt de expositie van Joop Vugs verplaatst naar een later, nog te bepalen, moment.

HIER vindt u alvast een impressie van het werk online.


‘Doordat ik minder energie heb, werk ik niet zo intuïtief als vroeger. Ik denk meer en ga pas aan het werk als ik precies weet wat ik wil doen.’

Joop Vugs (Weert, 1957) bouwt in de jaren tachtig en negentig een oeuvre op met kleurrijke schilderijen waarin hij figuratieve en abstracte elementen vermengt. Hij past in zijn schilderijen materialen als zand en gips en collagetechnieken toe, en laat zich daarbij inspireren door ‘het schemergebied rond het ontstaan van het leven met al zijn fouten, mogelijkheden en toevalligheden’.

In 2002 wordt bij Joop Vugs een progressieve aandoening aan zijn ruggemerg geconstateerd. Dit dwingt hem tot aanpassingen in zijn manier van werken en hij verlegt het accent steeds meer naar digitale technieken. Daarnaast bepalen zijn fysieke belemmeringen en overlevingskracht de thematiek en vormgeving van zijn werk. Hij maakt studie van wat hem lichamelijk is overkomen met de middelen van de kunstenaar: verbeelding en ontroering.

Deze tentoonstelling presenteert een selectie uit de 24 Paintings van Joop Vugs, kleurrijke en indrukwekkende doeken van 2 bij 2 meter.
Daarnaast wordt een selectie van zijn digitale werk geprojecteerd.