MSM Film: Coda

info over bestellen
© RYUICHI SAKAMOTO
Ryuichi Sakamoto

Stephen Nomura Schible regie | Japan, Verenigde Staten, 2017 | 100'
Japans en Engels gesproken, Engels ondertiteld

Vijf jaar lang volgde regisseur Stephen Nomura Schible de Japanse elektronica-pionier Ryuichi Sakamoto. In deze periode wordt bij deze componist met keelkanker vastgesteld. Sakamoto laat weinig los over zijn privéleven, maar des te meer over zijn ambities en wensen. Zo heeft hij zich ten doel gesteld om mensen meer bewust te maken van het nakende gevaar van milieurampen. De documentaire begint in 2012, een jaar na de kernramp in Fukushima, en toont de bedachtzame Japanner als een fel criticus van nucleaire energie en atoomwapens.

Ryuichi Sakamoto: Coda volgt de componist tijdens het maken van zijn album ASYNC. Na zijn medische behandeling begint hij meteen met het componeren en opnemen van geluiden die wellicht geschikt zijn voor dit nieuwe project. Daarbij heeft hij onder meer zijn zinnen gezet op een piano die de tsunami van 2011 overleefde. Zijn reactie nadat hij het instrument heeft gevonden, typeert de ongrijpbaarheid van de Ryuichi Sakamoto: ‘Het voelde alsof ik het lijk van een verdronken piano bespeelde.’