MSM Film: Homo Sapiens

info over bestellen
© HOMO SAPIENS
Homo Sapiens

Nikolaus Geyrhalter regie | Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, 2016
94' | geen gesproken tekst

Huizen, kerken, laboratoria, winkels, gevangenissen en bibliotheken. Eenzame tanks in een bos, scheuren in het asfalt, een vuilnisbelt. Sporen van de mens en zijn activiteiten zijn overal op de wereld te vinden. Vaak als uitingen van het industriële tijdperk toen de mens zijn greep op de omgeving om hem heen versterkte. Maar wat gebeurt er in het postindustriële tijdperk, als de mens verder trekt of zelfs helemaal zou verdwijnen?

De Oostenrijkse documentairemaker Nikolaus Geyrhalter (Our Daily Bread) laat zien dat de natuur dan automatisch terugkeert. In de scheuren van het asfalt groeien planten, door de verlaten reactor vliegen vogels, de vuilnisbelt wordt overwoekerd. Geyrhalter laat het zien in een opeenvolging van statische beelden, met een minimale soundtrack die wordt gedomineerd door het geruis van de wind, het klappen van luiken of rondwaaien van papier. Een haast meditatieve ode aan de kracht van de natuur én de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan.