Marcel Verheggen - orgel

Tournemire, Messiaen en Florentz
info over bestellen

Flor Peeters Lied to the Desert (uit: Lied-Symphony op.66)
Charles Tournemire Dominica Resurrectionis: Paraphrase et Double choral (over Terra tremuit) (uit L’Orgue Mystique op.56)
Olivier Messiaen La manne et le Pain de Vie; Les deux murailles d’eau 
(uit: Livre du Saint-Sacrement) 
Jean-Louis Florentz La Croix du Sud op.15 Nederlandse première   

Steeds weer verbijsterend en adembenemend zijn de techniek, muzika­liteit en registraties van Marcel Verheggen. Deze organist behoort onmiskenbaar tot de Europese, zo niet mondiale top.

Terra tremuit – ‘De aarde beefde’ – is het offertorium van de Paasmis. Charles Tournemire baseerde hierop grotendeels zijn officie in de monumentale cyclus L’Orgue Mystique, die het hele kerkelijk jaar bestrijkt. Tournemire was een groot voorbeeld voor Olivier Messiaen. Zijn Livre du Saint-Sacrement gaat over alle aspecten van het mysterie van de communie en indirect ook over de aarde als bron van leven.

In 2019 speelde de Franse organist Michel Bourcier in de Servaas Les Laudes van Jean-Louis Florentz. In zijn ‘symfonisch gedicht’ La Croix du Sud – het Zuiderkruis is een sterrenbeeld – roept Florentz een woest Sahara-landschap op van geërodeerde vulkanen, in het land van de Touaregs, en Mozes aan wie God zich op de heilige berg in volle majesteit openbaart.