deel dit:

Toneelgroep Maastricht

De Vier Heemskinderen 7+

Tekst en spel Frans Pollux
Regie Michel Sluysmans
Projecties Marie van Vollenhoven
Zang Schola Maastricht

Heb jij wel eens iemands hoofd afgehakt, omdat je ruzie had over een spelletje schaak?

Waarschijnlijk niet, maar Reynout heeft dat dus gedaan. En heeft vervolgens jarenlang moeten vluchten voor de wraak van koning Karel de Grote. Samen met zijn drie broers en zijn legendarische paard Beiaart houdt hij zich schuil in de Ardennen. Totdat Karel de Grote hen ontdekt. Alleen de dood van het paard Beiaart leidt tot een verzoening. Het is een jaar of duizend geleden gebeurd, maar het is zó’n spannend verhaal dat het nu nog steeds verteld wordt. Het heet: De Vier Heemskinderen

Huisschrijver van Toneelgroep Maastricht Frans Pollux bewerkt (en speelt) dit eeuwenoude verhaal - een van de oudste Nederlandse geschiedenissen - tot een spannende eigentijdse familievoorstelling over broederschap en trouw. Met projecties van live-tekeningen door de jonge beeldend kunstenaar Marie van Vollenhoven. Met Gregoriaanse zang uit de tijd van Karel de Grote door Schola Maastricht. En dus met dat afgehakte hoofd. Kom kijken, als je durft... 

De Vier Heemskinderen is een historisch verhaal uit de regio. Opnieuw geïnterpreteerd en uitgevoerd als muziektheaterproductie voor iedereen die 7 jaar of ouder is.

Zaterdag 22 september - 13.00 en 15.00 - €8,-
Locatie: Bordenhal


 

Dönci Bánki

Lichtkoepels

Dönci Bánki verraste in 2016 met Schaduwliefde in een Maastrichts bordeel en met GeluidsMUUR op de voormalige A2 stadstraverse in 2017. Voor Lichtkoepels gaat hij op zoek naar persoonlijke verhalen van die mensen die hem willen vertellen wat vergelden, vergeven en verzoenen voor hén betekent. Hij verdiept zich in het onrecht dat mensen wordt aangedaan; in mensen wier kind is afgenomen; in gevangenen. Van elk begrip belicht hij twee kanten: een slachtoffer van vergelding en iemand die vergeldt; een dader die vergeeft en wie wordt vergeven; en twee kanten van een verhaal over verzoening.

Zaterdag 22 september - 17.00 en 20.00 - €15,- 
Locatie: Souterrain LAB Gebouw (Radiumterrein, Lage Frontweg)

 New York Polyphony 

Renaissanceprogramma

Vier fabelachtige stemmen in de magnifieke atmosfeer van de Onze Lieve Vrouwebasiliek! Met repertoire dat met de mis van Antoine Brumel het Dies Irae-thema onder de aandacht brengt. Maar tegenover de vergeldingsgedachte die daarin schuilt, ook de oproep plaatst tot verzoening in de twee motetten Ecce quam bonum (‘zie hoe goed het is als broeders samen te leven’) van Clemens non Papa en van Ludwig Senfl, die dit componeerde voor de opening van de Rijksdag van Augsburg in 1530, als niet mis te verstane oproep tot vrede.

Zaterdag 22 september - 20.00 - €20,-
Locatie: Onze Lieve Vrouwebasiliek

 Caravan

Ode to Tomorrow

Het achter zich laten van conflicten uit het verleden is een taak die bij uitstek weggelegd is voor de jonge generatie. Een generatie die minder bezig is met vergelden en meer met ontmoeting in het hier en nu, en een open blik naar de dag van morgen. Caravan is een muzikale verzoening, van Oost tot West en van klassiek tot jazz en volksmuziek. Samen met ud-virtuoos Jawa Manla, vioolfenomeen Emmy Storms en percussietovenaar Jeroen Batterink kiest pianist/componist Julian Schneemann een volgende etappe in de reis naar de verbinding van verschillende culturen. Daar laten deze jonge kunstenaars zich bij vergezellen door de Syrische zanger Wasim, de Indiase Madhu en Shishani uit Namibië.  

Zaterdag 22 september - 22.00 - €15,-