Internationale Fotojournalisten Tentoonstelling tijdens Musica Sacra
Wereldtop vertegenwoordigd in Maastricht: 8 september t/m 6 oktober
Maastricht – 18 augustus 2022
Van donderdag 8 september tot en met donderdag 6 oktober vindt in Maastricht de Internationale Fotojournalisten Tentoonstelling Exodus plaats, gebaseerd op het gelijknamige thema van Musica Sacra 2022. De tentoonstelling vertegenwoordigt de wereldtop op het gebied van fotojournalisten en wordt georganiseerd door de curatoren Micha Bruinvels en Peter Dejong. Dit op verzoek van de festivalorganisatie van Musica Sacra. De 40ste editie van het kunstenfestival vindt plaats van 16 t/m 18 september. Het thema “Exodus” keert terug in de vele programma’s van het festival, bestaande uit muziek, dans, theater, film, spoken word en exposities. Een bijzonder actueel thema! Bijna dagelijks krijgt het publiek beeld onder ogen van mensen die onder erbarmelijke omstandigheden onderweg zijn naar onzekere bestemmingen langs bekende en onbekende routes. Met 18 beelden presenteert deze tentoonstelling verhalen van enkele van ’s werelds beste fotojournalisten. Zij gebruiken de kracht van beeld om te helpen situaties uit te leggen die vaak niet voor te stellen zijn.
Internationaal crisisfotograaf Peter Dejong licht toe hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen: “Musica Sacra heeft Micha Bruinvels en mij gevraagd om een fototentoonstelling te maken, bestaande uit 18 beelden die gebaseerd zijn op het festivalthema Exodus. Micha is voormalig directeur wedstrijden World Press Photo en directeur a.i. De Zilveren Camera. Tegenwoordig is hij directeur van Nationaal Kamp Amersfoort. Zelf ben ik 10 jaar betrokken geweest bij World Press Photo als bestuurslid en twee keer als jurylid. Als Chief Photographer heb ik 20 jaar lang conflicten en rampen gefotografeerd voor Associated Press (AP). Dus ik heb ook wel een redelijke visuele bibliotheek in mijn hoofd zitten. Met zijn tweeën zijn we gewoon gaan spitten in beeldmateriaal van midden negentiger jaren tot nu, met in ons achterhoofd dat op dit moment niets zo actueel is als de oorlog in Oekraïne. Die beelden mogen voor ons dan ook een groter aandeel in de selectie hebben. Je kunt natuurlijk veel verder teruggaan in de geschiedenis, maar dan wordt het een historisch overzicht. Dat willen we niet. Het resultaat van ons spitwerk was een verschrikkelijk grote stroom aan foto’s. Micha en ik
hebben elkaar een aantal keren gezien en elkaar tussentijds ook beelden geappt. Dus er kwam steeds meer informatie bij. Van een hele ruimte selectie aan beelden, zo’n 150 à 200, zijn we op een bepaald moment gaan distilleren. Ik heb de beelden bij elkaar gebracht in een beeldredactieprogramma. Bij de uiteindelijke selectie van 18 beelden hebben we met name gekeken naar de visuele impact en of het iconische beelden zijn die samen een tentoonstelling kunnen vormen. Er moet een soort ritmiek of een soort beeldopvolging in zitten. Dat maakt het mooi. Het is puzzelwerk, gebaseerd op een thema dat universeel is en al dateert van ver voor onze jaartelling.”
Wereldtop te zien in Maastricht
In totaal nemen 18 gerenommeerde prijswinnende fotojournalisten uit heel de wereld deel aan deze Internationale Fotojournalisten Tentoonstelling in Maastricht. De foto’s worden op de Stationsstraat in Maastricht in een bepaalde looprichting opgesteld in de vorm van zogenaamde ‘bordbusters’. Dit zijn constructies met een betonnen voet en een frame van gegalvaniseerd staal waarop de foto’s op groot formaat te zien zijn, geprint op Forex. Nadat de 18 beelden waren geselecteerd door de beide curatoren, ontvingen de fotografen een korte omschrijving van Musica Sacra, een foto van de bordbuster om een idee te krijgen en de vraag of men wilde meewerken aan de tentoonstelling.
Peter: “We hadden in het begin onze twijfels of het wel zou gaan lukken en of fotografen over de brug zouden komen, mede ook omdat normaal gesproken voor een publicatie een redelijk bedrag betaald dient te worden. Maar het is gelukt. Iedereen was vrijwel meteen akkoord. Het helpt ook dat ze ons kennen uit het veld en ik met een aantal collega’s heb samengewerkt. Dat scheelt. De fotografen weten dat het wel snor zit qua festival en beeldrechten. Dat neemt een heleboel twijfels weg.” Vol trots legt hij uit waarom het ‘geine kattepis’ is wat er te zien is: “Er zitten winnaars bij van de grootste fotoprijzen ter wereld. Sommigen behoren tot de wereldtop. Een verzameling van de crème de la crème dus. We zijn blij dat er bij de uiteindelijke selectie ook twee Nederlanders zitten. Dat brengt de zaak toch bij elkaar.”
Doel van de tentoonstelling: meer bewustwording
De curatoren en de organisatie van Musica Sacra hopen met deze tentoonstelling op het creëren van meer bewustwording bij het publiek: “Ik vermoed dat het publiek geraakt zal zijn door de beelden. Ik hoop dan ook dat mensen zich afvragen - al is het maar 1 seconde - wat zij zouden doen als zij of hun naasten in een vergelijkbare situatie terecht zouden komen. Dat is zo moeilijk om je voor te stellen. Ik ben in oorlogsgebieden geweest en heb de vernietiging, de destructie en de grote vluchtelingenstromen gezien, onder andere in Kosovo. Mensen staan er niet meer bij stil dat er een soort natuurlijk verlangen is om veiligheid en betere leefomstandigheden te zoeken voor jezelf en je naasten. Grenzen spelen dan geen rol meer. Dit in tegenstelling tot de kaders en structuren in onze Nederlandse samenleving waarbij we een grens hebben en iemand zonder EU-paspoort een visum moet aanvragen. Men hoeft het er niet mee eens te zijn, maar als er wel al een discussie op gang komt, dan zou dat een enorme winst zijn. Ik woon zelf in Nederland, maar heb zo vaak de andere kant van de medaille gezien dat ik me gelukkig prijs dat ik hier woon en niet in… en dan kun je een hele lijst van landen opnoemen waar je absoluut niet zou willen zijn. Als de toeschouwers ook maar één moment stilstaan bij de tentoonstelling en bewust nadenken over dit soort zaken, dan is de tentoonstelling voor mij geslaagd”, aldus curator Peter Dejong.
Praktische informatie Internationale Fotojournalisten Tentoonstelling:
Datum: donderdag 8 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 (ook te zien tijdens Festival Maas en de Nederlandse Dansdagen)
Locatie: Stationsstraat in Maastricht