La Voie de la Beauté, concert-rituel

Ensemble Variances
Muziek
info over bestellen
© CHARLOTTE ABRAMOW
Charlotte Abramow

Ensemble Variances o.l.v. Thierry Pécou

Guest artists:
Katarina Livljanic
mezzosopraan
Irina de Baghy mezzosopraan
 

Thierry Pécou| Chö, un rituel tibétain for bass clarinet and piano, alto flute, cello and percussions | Danse en cercle for timpani| Changing Woman, cantata of the Four Moutains for two contraltos and instrumental ensemble. Libretto by Silvie Blasco based on Navajo song and sacres stories

Ensemble Variances is tien jaar geleden opgericht door componist en pianist Thierry Pécou. Pécou heeft Antilliaanse wortels en werd beïnvloed door de Martinikaanse schrijver Édouard Glissant, denker van de ‘créolisation’, dat wil zeggen ‘de ontmoeting, de interferentie, de schok, de harmonieën en dissonanten tussen culturen’. Zijn idee is ‘dat vandaag de hele wereld creoliseert’; iets wezenlijk anders dan exotisme of ‘wereldmuziek’.

Variances wil belangrijke actuele thema’s becommentariëren, zoals ecologie, kolonisatie, immigratie, of zelfs medische ethiek. Vaak met een verhalend en sterk imaginair­ritueel karakter.

Hun Maastrichtse debuut is een triptiek met werken van Pécou zelf. Danse en cercle, voor vijf pauken, verwijst naar tribale ceremonies van Noord­Amerikaanse Indianen. Chö, een sextet, naar een praktijk binnen het Tibetaanse boeddhisme. Letterlijk betekent het ‘snijden’ (dwars door het ego). Femme changeante is een cantate voor twee altstemmen en ensemble, waarin de vrouw, archetype van een ‘eeuwige terugkeer’, symbool staat voor ‘de mystieke weg van de Navajo’s en hun vier heilige bergen’.

Coproduction Festival d'Ambronay, Deutsch-Französisches Kulturfestival Arabesques. Théatre de Cornouaille - Quimper. In partnerschip with Ensemble Dialogos.