deel dit:

Les Chants de Nectaire

Toon Fret, fluit
© MARCO BORGGREVE
Marco Borggreve

Charles Koechlin Les Chants de Nectaire (Live III)

Toon Fret fluit

Al meerdere keren te gast en steeds opnieuw bewijst Toon Fret zich als een verbluffend fluitist. Dit jaar speelt hij op drie locaties delen uit Prières, cortèges et danses, uit het omvangrijke solowerk Les Chants de Nectaire van Charles Koechlin. Koechlin stierf, 83 jaar oud, op 31 december 1950. De laatste zes jaar van zijn leven componeerde hij vrijwel uitsluitend monodieën waarbij zijn voorkeur uitging naar de fluit. Een ultieme gevolgtrekking uit de solo aan het begin van Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune, prototype van een ‘nieuw geluid’ in de Franse muziek. Koechlins grootste cyclus (3 x 32) vormen zijn Chants de Nectaire. Nectarius is een wijze tuinman in de roman La révolte des anges van Anatole France, die extatische, zilveren cantilenes weet te ontlokken aan een ruwe houten fluit. Maar Koechlin liet zich ook inspireren door de herder Tityrus uit Vergilius’ Bucolica. Toon Fret vertolkt het derde boek, opus 200: ‘Prières, cortèges et danses pour les dieux familiers’ (voor de huisgoden).

 
Concertwandeling:

Een korte wandeling langs drie verborgen schatten in de binnenstad van Maastricht (Kapel Zusters van het Arme Kindje Jezus, Synagoge, Sint Andrieskapel). Op elke locatie vindt een optreden van Toon Fret plaats van 15 minuten.

Victor de Stuersprijs 2019
Wist u dat vrijdag 13 september jongstleden de restauratie van de Sint-Andrieskapel aan de Achter de Barakken in Maastricht de Victor de Stuersprijs heeft gekregen? Architect Jos Nijssen en eigenaar René Holten kregen vrijdag zowel de vak- als de juryprijs. Lees hier het compete artikel.

Vertrek vanaf Theater aan het Vrijthof om 11.45 uur. Terugkeer aldaar: 13.15 uur.

Datum en tijd:

zondag 22 september 2019
11:45 - 13:15 u
Theater aan het Vrijthof
€ 15,00
ticketverkoop nog niet gestart

info over bestellen