Aventure

Cranc, onzeker, broos
Muziek
info over bestellen

programmatoelichting - klik hier

©  JUAN CARLOS VILLAROELL
 Juan Carlos Villaroell

Vijfluik uit het Gruuthuse Manuscript (ca. 1400) en instrumentale connecties

Kwetsbaar is ons bestaan, nietig en onzeker. Het is van alle tijden, maar elke tijd verzoent zich in zijn eigen taal met dit existentiële lot. In een zeldzaam mooi vijfluik uit het hart van het Gruuthuse Manuscript omsluiten drie Marialiederen twee lamentaties. Hoop, verdriet, troost, aanvaarding en berusting klinken zo in de taal van de late Middel- eeuwen. Maria, een kostbare bloem, een roos vol van hemelse dauw is de sleutel.

De lamentaties bezingen op ontroerend persoonlijke toon de smartelijke dood van een geliefde en de kwetsbaarheid van ons bestaan. Juist het persoonlijke blijkt een tijdloze kracht te genereren en ook de Marialiederen ontstijgen de middeleeuwse rozengaard. Muziek is het toverwoord dat als een universele kracht ons doet berusten in ons kwetsbare bestaan. Virtuoze vijftiende-eeuwse instrumentale arrangementen vormen het middeleeuwse kader van dit tijdloze vijfluik.
 

Christopher Kale zang
Marco Maggalhães, Fumitaka Saito en Ita Hijmans blokfluit