deel dit:

philharmonie zuidnederland

Vriendenconcert Musica Sacra Maastricht

Tussen augustus 1944 en maart 1945 componeerde Richard Strauss zijn Metamorphosen voor 23 strijkers solo, opgedragen aan Collegium Musicum Zürich en zijn dirigent/mecenas/opdrachtgever Paul Sacher.

Strauss’ notities in zijn dagboek, enkele dagen na voltooiing van het werk, over de voorbije twaalf jaar van anti-culturele sentimenten gaan over de voorbije twaalf jaar van anticulturele sentimenten en maken Metamorphosen niet alleen tot een klaagzang over het culturele verlies door de Tweede Wereldoorlog, maar ook over het lijden van de kunsten in het algemeen; een bittere parallel naar deze tijd.

Yakara van Piet Swerts, deels bewerkt om in deze coronatijd te kunnen worden uitgevoerd, is daarentegen een lofzang. En wel op de Jeker, de Limburgse BE-NL-grensrivier die met de openlegging in Swerts’ geboorteplaats Tongeren in 2019 een ingrijpende metamorphose onderging.

Het gedicht waarop de componist Yakara baseert is van Robert Louis Stevenson, Looking-glass River: een kind vermoedt in de rivier een geheime, magische wereld. Yakara is het muzikale vervolg van de wandeling ‘Van de bron van de Jeker tot de monding in de Maas’ tijdens Musica Sacra 2017 (thema ‘In het begin’).
 

Philipp Pointner dirigent
Vincent Kusters bariton
Kwartet van conservatoriumkoor: Valerie Stammet, Eline Meijs, Nair Gimenez, Cynthia Setiawan
Hans Leenders instudering

Programma:
Piet Swerts 
Yakara * Nederlandse première
Richard Strauss Metamorphosen voor 23 solostrijkers


* De compositie van Piet Swerts is een opdrachtwerk van festival MoMeNT Tongeren, waar -in een nieuwe samenwerking met Musica Sacra- op vrijdag 18 september de wereldpremière plaatsvindt bij gelegenheid van de opening van seizoen 2020/2021 van Cultureel Centrum De Velinx.

Schermafbeelding 2020-07-20 om 17.04.52kopie.png

Datum en tijd:

zaterdag 19 september 2020
20:00 - 21:15 u
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
€ 28,00
koop ticket(s)
info over bestellen

programmatoelichting - klik hier