MSM Film: Koyaanisqatsi: Life out of Balance

Met inleiding door filmjournalist en -componist Kevin Toma
info over bestellen

Deze film is tevens te zien in Filmhuis de Domijnen, Sittard op donderdag 23 september.

KLIK HIER

Godfrey Reggio | VS | 1982 | 86 min. | geen gesproken tekst

Met inleiding door filmjournalist en -componist Kevin Toma.

Koyaanisqatsi, wat in de taal van de Hopi-Indianen zoveel betekent als ‘het leven uit balans’, sloeg in als in een bom in de jaren tachtig. Het was de tijd van atoomdreiging, politiek conservatisme en dus doemdenken. Koyaanisqatsi appelleerde perfect aan dit sentiment. De documentaire toont onze getergde planeet als een onverwoestbaar organisme, met de mens als niet meer dan een passant en de mensheid als slechts een voetnoot in de eeuwigheid van het universum. Regisseur Reggio gaat van miljoenen jaren oude aardlagen in rivierbeddingen naar versnelde opnamen van forenzen in een metropool. ‘We produceren en consumeren, bouwen en vernietigen, in moordend tempo. Alsof we in onze existentiële leegte niets beters weten te bedenken. En al doende putten we de aarde uit en rennen op topsnelheid de afgrond in’, zo schreef Robert van Gijssel al eens in de Volkskrant over Koyaanisqatsi

De documentaire is boven alles een hartverscheurend audiovisueel gedicht, waarin de minimal music van Philip Glass van onschatbare waarde is. Na het ondergaan van Koyaanisqatsi is het onmogelijk om de repetitieve synthesizertonen van de componist los te zien van de aan tunnelvisie lijdende mensheid.