MSM Film: Aguirre, der Zorn Gottes

info over bestellen

Werner Herzog | West-Duitsland, Mexico, Peru | 1972 | 93 min. |  
Duits, Quechua en Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Met: Klaus Kinski, Helena Rojo, Del Negro, Ruy Guerra, Peter Berling

Aguirre, der Zorn Gottes past, net als zijn latere opus magnum Fitzcarraldo, perfect binnen de Herzog-methode. Bijna blind van ambitie en motivatie trekt hij met een filmcrew naar een onherbergzaam gebied om daar, vaak geplaagd door complicaties die te maken hebben met de natuur, zijn film te schieten. In Aguirre… volgt hij de titelheld (Klaus Kinski, in de jaren zeventig zowel Herzogs muze als grootste vijand) in zijn zoektocht naar El Dorado, de legendarische stad van goud. Tegen de ontzagwekkende achtergrond van de jungle van Peru verandert zijn passie in obsessie, een overgang die niemand beter vorm kon geven dan de megalomane Kinski.
 

Met inleiding door Wouter Greven, assistent-programmeur van Lumière, over de rol van de natuur in het werk van Werner Herzog.