Marleen Reynders & Ad Mosam Barock

De Exodus ontrafeld
Verdieping / dialoog
info over bestellen
zaterdag 17 september 2022
11:00 - 12:15 u
GRATIS
reserveren verplicht koop tickets

>Programmatoelichting

Lezing door Marleen Reynders m.m.v. Ad Mosam Barock
Huub Ehlen muzikale leiding | Elisabeth Hetherington sopraan | Valerio Zanoli bas
Élisabeth-Claude Jacquet de la Guerre Le Passage de la mer Rouge | Le Déluge


Egyptologe en musicologe Marleen Reynders neemt de luisteraar mee op haar zoektocht naar de band tussen bijbelverhalen en de historisch- archeologische context waarin deze zich afspelen.

Haar meest recente boek, getiteld Exodus - De impact van een bijbelse migratie, staat op het punt van verschijnen. De volgende tekst is ontleend aan de aankondiging van deze uitgave:


‘Migraties en deportaties tekenen de geschiedenis van de mensheid. De bijbelse uittocht van het volk Israël uit de slavernij van Egypte naar het Beloofde Land is hiervan een iconisch voorbeeld. […] De Exodus inspireerde door de eeuwen heen vele westerse kunstenaars. Hun werk bepaalde in grote mate onze beeldvorming van de diverse verhaalelementen. Marleen Reynders maakt een duidelijk onderscheid tussen het historische bronnenmateriaal en de theologische betekenis ervan.’


Tot die grote schare kunstenaars behoort ook de Franse componiste en klaveciniste Élisabeth- Claude Jacquet de la Guerre. Zij was een belangrijke componiste ten tijde van Lodewijk XIV. Ad Mosam Barock zal de lezing opluisteren met de uitvoering van twee van haar cantates, muziek waarin zij de dramatiek van het verhaal zeer effectvol uitbeeldt.