Pluto Ensemble

Euntes ibant et flebant (Stapvoets vertrokken zij, en weenden)
info over bestellen

>Programmatoelichting

Cristóbal de Morales Ad Dominum cum tribularer
Thomas Tomkins Woe is me
Cipriano de Rore In convertendo
Philippus de Monte Super flumina Babylonis
William Byrd Quomodo cantabimus
Rogier Michael Dicit Dominus
William Byrd Haec dicit Dominus
Giaches de Wert Vox in Rama
Thomas Weelkes Laboravi in gemitu meo


Vorig jaar was het Pluto-ensemble te gast met een programma rond de Scheppingsvesper- hymnes van Palestrina. In dit concert staat de psalm Super flumina Babylonis centraal, in vele gedaanten op muziek gezet. In 1583 zond Philippus de Monte vanuit Praag een dubbelkorige versie naar zijn 22 jaar jongere collega William Byrd. Deze antwoordde met een zetting van de volgende verzen, Quomodo cantabimus (‘Hoe kunnen wij zingen een lied van de Heer op vreemde grond?’). William Byrd weigerde de kerkdiensten van de Engelse staatskerk te bezoeken. Onder protestants regime beleed hij als cryptokatholiek in het geheim het katholieke geloof. De Babylonische ballingschap zal ook voor hem een symbool voor onderdrukking zijn geweest.

Let op: dit concert wordt opgenomen door L1.