MSM Film: Here We Move, Here We Groove

info over bestellen

>Programmatoelichting

© DOXYEO
DOXYEO

Sergej Kreso regie | Nederland | 2020 | 92' |
Arabisch, Frans, Grieks, Farsi, Duits, Engels, Servo-Kroatisch, Kroatisch, Servisch gesproken, Nederlands ondertiteld

In deze opzwepende muzikale documentaire gaat DJ Robert Soko, een legende in de wereld van de Balkan Beats, met hulp van muzikale vluchtelingen op zoek naar nieuwe geluiden.

Toen Robert Soko als tiener vluchtte voor de oorlog in Joegoslavië, leerde hij een belangrijke les: je moet bewegen om te overleven. In diezelfde tijd begon hij westerse muziek te mixen met scherpe Balkanritmes. In Berlijn – en vervolgens in de rest van de Europese clubscene – groeide hij uit tot een beroemde Balkan Beats-dj. Bijna dertig jaar later gaat Soko in zijn taxi op zoek naar migranten om muzikale inspiratie op te doen. De reis brengt Soko onder andere naar de straten van Thessaloniki en Marseille, maar ook naar Bosnië, waar stromen vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan passeren.

Here We Move, Here We Groove is een persoonlijke film voor de in Limburg gevestigde regisseur Sergej Kreso. Zelf vluchtte hij in 1993 van Sarajevo naar Nederland, waar hij zijn carrière als film- maker, journalist en muzikant voortzette. Zowel voor Kreso als voor Soko geldt dat zij dankzij kunst een plek wisten te vinden in een nieuwe, vreemde omgeving. Zij snappen als geen ander wat jonge migranten moeten doorstaan. Dat maakt deze documentaire bijzonder en intiem.