MSM Film: Latcho Drom

info over bestellen

>Programmatoelichting

© 

Tony Gatlif regie | Frankrijk | 1993 | 103' | Frans, Romani, Turks, Slovaaks, Rajasthani
 Hongaars, Arabisch, Spaans gesproken, Engels ondertiteld 

In deze hypnotiserende documentaire wordt de reis van de Roma verteld door muzikanten en dansers verspreid over de hele wereld. Tony Gatlif, een Algerijns-Franse regisseur van Roma-afkomst, neemt de kijker mee op een muzikale reis die begint in Noordwest India en eindigt in Spanje. Zonder dialoog, maar met prachtige muziek en adembenemende beelden wordt het leven verteld van de nomadische Roma die van Egypte en Turkije naar Europa zijn getrokken. Latcho Drom (‘Goede Reis’) gaat over ontheemding en vervolging, over arme gezinnen en woonwagens langs prikkeldraad, maar ook over levenslust en hoop, zoals blijkt uit de strofe ‘Het geluk laat ons in de steek / maar keert ook weer terug’.

Als Latcho Drom je bevalt, is het de moeite waard ook eerdere films van Gatlif (Gadjo Dilo, Exils of Vengo) te (her)ontdekken.