MSM Film: Quo Vadis, Aida?

info over bestellen

Let op: Kaartverkoop via dedomijnen.nl

>Programmatoelichting

Jasmila Žbanić regie | Nederland, Bosnië en Herzegovina | 2020 | 102' | Servo-Kroatisch, Bosnisch, Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (Grbavica, winnaar Gouden Beer) waarin zij een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters. Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN- basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch- Servische leger.

De film toont de uren vooraf- gaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN hen zal beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van de filmfestivals van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen, waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter.