MSM Film: The Suspended Step of the Stork

info over bestellen

>Programmatoelichting

Theodoros Angelopoulos regie | Frankrijk, Zwitserland, Griekenland, Italië | 1991 | 143'
Koerdisch, Perzisch, Turks, Frans, Engels, Grieks gesproken; Engels ondertiteld
met Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Gregory Patrick Karr, Ilias Logothethis, Dora Hrisikou

Meditatief werk van Theo(doros) Angelopoulos over Alexandre, een televisieverslaggever, die voor zijn werk een aantal dagen in een Griekse grensstreek is neergestreken. De kleine stad waar hij verblijft heet in de volksmond ‘de wachtzaal’ vanwege de vele immigranten die er samenstromen. Hij heeft het idee dat zich in de massa ook een Griekse politicus bevindt, die jaren eerder op mysterieuze wijze verdween. In Athene gaat hij op zoek naar diens voormalige echtgenote, om samen met haar de man te kunnen identificeren.

Deze negende film van Angelopoulos is inmiddels dertig jaar oud, maar thematisch nog steeds zeer actueel. Het is een allegorische meditatie over grenzen; de geografische grens blijkt een symbool voor de scheiding tussen rassen en religies. On- danks dit uitgekiende concept schuwt Angelopou- los het grote gebaar niet. De film opent met een ballet van twee helikopters enkele meters boven zee. De hoofdrollen komen voor rekening van Jeanne Moreau en Marcello Mastroianni, destijds acteurs op leeftijd met een enorme staat van dienst. Dat ook zij moeiteloos in het universum van de regisseur passen zegt veel over de controle die Angelopoulos over zijn vak uitoefende.