Dresdner Kammerchor

Schütz & Gabrieli (vrienden- en slotconcert)
info over bestellen
© OLIVER KILIG
Oliver Kilig

Dresdner Kammerchor
Stefan Parkman
dirigent
m.m.v. diverse instrumentalisten

Giovanni Gabrieli Canzon prima “La Spiritata”, Canzon terza, Canzon seconda, Canzon quarta
Heinrich Schütz Die deutsche Litanei, Musikalische Exequien                                                                  Johann Hermann Schein Das ist mir lieb (116. Psalm)                 


Heinrich Schütz was in veel opzichten een pionier. De in Dresden werkzame componist schreef bijvoorbeeld de eerste Duitse opera en studeerde als lutheraan in het katholieke Venetië. Zijn leraar daar was niemand minder dan Giovanni Gabrieli, de beroemde organist-componist van de San Marco, die voor het eerst dynamiek in partituren noteerde en samen met zijn oom Andrea het woord ‘concert’ bedacht.

Met zijn Musikalische Exequien uit 1635/36 schreef Schütz de eerste Duitstalige begrafenismuziek, troostrijk en expressief. De loepzuiver zingende leden van het Dresdner Kammerchor zijn de aangewezen vertolkers. Daarnaast wordt van Schütz Die deutsche Litanei uitgevoerd, en van zijn goede vriend Johann Hermann Schein (die tevens Thomascantor vóór Bach was) Das ist mir lieb, op psalm 116. Het geheel wordt verrijkt met korte instrumentale werken van Giovanni Gabrieli, de Canzoni uit 1608. Feestelijke muziek voor een zinnenprikkelend slotconcert.